Wat is EMDR?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing

EMDR  is een stevig onderbouwde wetenschappelijke therapeutische methode. Meer dan 25 gecontroleerde onderzoeken en talrijke meta-analyses bewezen al de effectiviteit van EMDR en de evidentie stapelt zich nog elke week op (ook op het vlak van de behandeling van andere psychologische problemen). 


EMDR biedt namelijk erg grote voordelen. Zo hoef je geen lange en pijnlijke blootstelling (exposure) te doorstaan van het traumatische incident en dien je ook geen intense huiswerkoefeningen te maken. De behandelduur is ook doorgaans een pak korter (sommige ‘single event trauma’s’ kunnen al in twee tot drie sessies worden aangepakt) en je draagkracht wordt bovendien minder op de proef gesteld. Cliënten beschrijven na een EMDR-sessie doorgaans niet enkel gedeeltelijke of volledige bevrijding van negatieve emoties en gewaarwordingen bij het terugdenken aan de traumatische scène, ze rapporteren ook dat het beeld zelf soms kleiner is, van kleur verandert en niet meer belastend is. Het kan tenslotte ook gebeuren dat er spontaan positieve elementen in de oorspronkelijke scène verschijnen die de cliënt een hernieuwde veerkracht geven.


Hoe verloopt een EMDR-sessie concreet?

In een standaard EMDR- therapie stel je eerst samen met de hulpverlener een tijdslijn op van alle pijnlijke of onverwerkte gebeurtenissen uit het verleden die verbonden zijn met jouw huidige klachten. In het geval van een ramp is het evenement vaak duidelijk gelinkt aan de klachten zodat er onmiddellijk aan de slag kan worden gegaan.

De cliënt wordt – heel eenvoudig uitgelegd – gevraagd om het moeilijkste beeld uit deze pijnlijke situatie in gedachten te nemen en vervolgens te focussen op de negatieve gedachte die hij of zij nu nog heeft over zichzelf inclusief zijn of haar emotie(s) en lichaamssensaties. Als het belastende geheugennetwerk op verschillende manieren is geactiveerd dient de cliënt tenslotte de vingers te volgen van de therapeut die snel van links naar rechts bewegen. Regelmatig wordt er ook gepeild naar de emotionele impact van de pijnlijke situatie in het hier en nu. De therapie is geslaagd wanneer de cliënt geen negativiteit meer ervaart bij het terugdenken aan de scène, het lichaam vrij is van spanning en er een positieve overtuiging is ontstaan die goed en waar aanvoelt voor de cliënt. EMDR-therapie is bovendien ook kosteneffectief. Na één of meerdere EMDR-sessies verliest de moeilijke situatie vaak al snel zijn negatieve impact. Cliënten rapporteren dan dat ze zich de scène nog heel goed kunnen herinneren, maar dat deze niet langer automatisch negatieve gevoelens en gedachten oproept. EMDR is dus niet zozeer een middel om met traumatische klachten om te gaan, maar een manier om problemen bij de wortel aan te pakken.


De kracht van EMDR-therapie ligt in de bijzondere combinatie van een wetenschappelijk onderbouwd plan dat bestaat uit acht veilige stappen en oogbewegingen (of andere bilaterale stimulatie). Verschillende theorieën werden reeds geformuleerd die het mechanisme achter EMDR proberen te beschrijven. Dat EMDR werkt, staat ondertussen buiten kijf, maar het exacte werkingsmechanisme blijft voor wetenschappers voorlopig nog een raadsel. Onderzoekers vermoeden voorlopig een complex samenspel van verschillende processen in het brein die een zelfhelend proces in gang zetten. In het volgende puntje leggen we dit kort uit.


    EMDR bij Negatieve Levenservaringen

    Een aanslag, ongeval, overval, of plotseling overlijden van een dierbare kan ingrijpend impact hebben.

    Sommige negatieve gebeurtenissen kunnen zo zwaar zijn dat we het niet kunnen verwerken. Dit kan leiden tot blijvende negatieve gevolgen zoals fobieën of nachtmerries, en klachten kunnen chronisch worden.

    Professionele hulp kan een waardevolle optie zijn om je te begeleiden bij het verwerken van negatieve levenservaringen.


    Meer dan Traumabehandeling

    EMDR is niet alleen effectief is bij acute trauma's, maar ook kan worden toegepast op andere problemen zoals angst, dwang, depressie, burn-out, pijn en verslaving. Vaak is er geen duidelijke oorzaak of specifieke gebeurtenis aan de klachten te linken. Dat is geen probleem; we kunnen starten vanuit de klachten die je ervaart (zoals een negatief zelfbeeld of problemen in relaties) en EMDR toepassen om daar verandering in te brengen.


     bron: https://emdr-belgium.be/